Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ Π. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟ – ΑΓΡΑΠΙΔΟΥΛΑ – ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ

Κείμενο: Ευάγγελος Κ. Τσιούνης

Φωτογραφίες: Ευάγγελος Κ. Τσιούνης, Βίκυ Λομβαρδιά, Χριστόφορος Καραγεώργος.

Το Σάββατο το πρωί 12 Αυγούστου 8 π.μ. με σημείο συγκέντρωσης το Δημοτικό σχολείο αναχωρήσαμε  για το παλιό Χαλκιόπουλο .  Από εκεί πήραμε το μονοπάτι για την Αγραπιδούλα. Εφοδιασμένοι με τσουγκράνες, τσαπιά, πριόνια, για να καθαρίσουμε το μονοπάτι, να συμπληρώσουμε ταμπελάκια σήμανσης όπου απαιτούνταν, να βάψουμε τα υπάρχοντα, προκειμένου να βρίσκεται συνεχώς σε καλή κατάσταση για ντόπιους και επισκέπτες περιπατητές.

  Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο μονοπάτι είχε σημανθεί παλιότερα από τον Χριστόφορο Καραγεώργο και τον ορειβατικό σύλλογο Κορίνθου. Ο Χριστόφορος ηγήθηκε  για άλλη μια φορά της ομάδας και έτσι φτάσαμε στη λάκα της Αγραπιδούλας, όπου ο Οδυσσέας Προύντζος μας έφερε σάντουιτς με έξοδα του συλλόγου, δροσερά νεράκια  και φλαούνα από τη Μαριάνθη.

  Η διαδρομή ήταν πολύ μικρή σε απόσταση – αφού το συνολικό μήκος του μονοπατιού είναι μέχρι το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα - και σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν από την ίδια διαδρομή στο παλιό Χαλκιόπουλο.

  Ο συγχωριανός μας Τάκης Μπούσγος περπάτησε τις επόμενες ημέρες το μονοπάτι από το παλιό Χαλκιόπουλο μέχρι το σπήλαιο και επιστροφή με μια απαραίτητη επίσκεψη στο παρατηρητήριο. Κατέγραψε τη διαδρομή στο GPS και μας έδωσε τα στοιχεία και το σύνδεσμο:https://connect.garmin.com/modern/activity/11793687609

  Η συνολική απόσταση είναι 6.900μ. με την επιστροφή και ο χρόνος που τον διάνυσε είναι 75 λεπτά. Επειδή όμως ο Τάκης διαθέτει αντοχή δρομέα μεγάλων αποστάσεων δεν μπορούμε να λάβουμε τον χρόνο που το περπάτησε ως συνηθισμένο.

  Ο χρόνος για έναν απλό περιπατητή με στάσεις, φωτογραφίες κ.λ.π. θα πρέπει να υπολογιστεί σε 2 ώρες περίπου. Κάποια άλλα στοιχεία της διαδρομής είναι ότι το υψόμετρο στο σημείο εκκίνησης – δηλαδή το Π. Χαλκιόπουλο – είναι 734,8μ. και το υψόμετρο στο σπήλαιο είναι 1.172μ.

  Ο αρχικός σχεδιασμός που είχαμε από καιρό πριν  για καθαρισμό του παραποτάμιου μονοπατιού δεν έγινε λόγω του κινδύνου πτώσης κλαδιών από τα ξερά πλατάνια που δυστυχώς η ασθένεια των πλατάνων έχει καταστρέψει.

  Η σκέψη και οι συζητήσεις μας στρέφονται προς την κατεύθυνση του καθορισμού μιας διαδρομής μονοπατιών, τα οποία θα σημάνουμε επαρκώς και θα χρησιμοποιήσουμε για αγώνες βουνού. Αυτό χρειάζεται βέβαια επιμελέστερο καθαρισμό με εργάτες, κάτι που θα γίνει εφόσον αποφασιστεί και καθοριστεί διαδρομή.

  Σε μια τέτοια περίπτωση βέβαια πρέπει να μεγαλώσει η εθελοντική μας ομάδα, με τη συμμετοχή όλων των φορέων και συλλογικοτήτων του χωριού μας, καθώς τέτοια εγχειρήματα απαιτούν πολλούς εθελοντές σε καίρια σημεία.

  Για το συγκεκριμένο θέμα θα είμαστε σε επικοινωνία.









ΠΡΟΣΟΧΗ: Η τελευταία φωτογραφία της ανάρτησης, είναι άσχετη με το θέμα. 
Την παραμονή της εκδήλωσης στην Αγραπιδούλα, επιστρέφοντας στις 8.05μμ μετά από μια κουραστική μέρα προετοιμασίας με τον Χρήστο Σπ. Λαυρέντζο, σε μια στροφή του χωματόδρομου, αντικρύσαμε αυτό το ηλιοβασίλεμα!!!!!!! 

Θαυμάστε το!!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου