Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18-8-2022, η πεζοπορία και η σήμανση του μονοπατιού Αρωνιάδα – Σαρμανίτσα – Ξερακιά (Καστανιές) – Άη Λιάς – Κουλούρια – Παναγία – Αρωνιάδα, από τον Σύλλογο Χαλκιοπουλιτών Αθήνας – Πειραιά «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΕΡΗΜΙΤΗΣ» .

 Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 18-8-2022, οι δράσεις στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του συλλόγου μας (Σύλλογος Χαλκιοπουλιτών Αθήνας – Πειραιά «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΕΡΗΜΙΤΗΣ»), με την αναβληθείσα από το Σάββατο 13-8-2022 λόγω βροχής, πεζοπορία και σήμανση μονοπατιού  Αρωνιάδα – Σαρμανίτσα – Ξερακιά (Καστανιές) – Άη Λιάς – Κουλούρια – Παναγία – Αρωνιάδα.


Η συνολική απόσταση από τον Άγιο Θωμά Αρωνιάδας, με επιστροφή στο ίδιο σημείο  (μετρημένη με GPS  από τον Τάκη Μπούσγο) είναι 10 χιλιόμετρα και μπορεί να διανυθεί με μέτριο περπάτημα σε 4 περίπου ώρες. Εμείς βεβαίως λόγω της ταυτόχρονης σήμανσης που πραγματοποιήσαμε χρειαστήκαμε περίπου 5 ώρες. Επίσης μπορούν κάποιοι να διανύσουν το πρώτο κομμάτι από Άγιο Θωμά μέχρι το τέρμα της Αρωνιάδας με αυτοκίνητο και να μπουν στο δάσος από εκεί.

  Ξεκινήσαμε από το τέρμα της Αρωνιάδας, στις 9 παρά τέταρτο περίπου και μπήκαμε στο υπέροχο βελανιδόδασος στη «Σαρμανίτσα», βάζοντας σε δέντρα κόκκινα μεταλλικά ταμπελάκια με άσπρη βούλα στη μέση, καθώς και κόκκινη μπογιά σε πέτρες.


  Συνεχίσαμε παίρνοντας το μονοπάτι προς την Ξερακιά μέσα σε μια πλούσια χλωρίδα, αφού στο σημείο αυτό συναντά όλα τα είδη των χαμηλών δέντρων και θάμνων όπως Μαλόκεδρους, Κέδρους, Ρείκια, Αφροξυλιές, Κουμαριές κ.α. και απολαμβάνοντας τη θέα προς την Καλάνα και την Πέρδικα.

  Φτάνουμε στις Καστανιές όπου ο τόπος πριν από 50 χρόνια έσφυζε από ζωή, καθώς υπήρχαν ακόμη κάτοικοι στην Ξερακιά, ενώ για τους κατοίκους της Αρωνιάδας, ήταν και σημείο όπου συνέλεγαν κάστανα. Σημειωτέον ότι την περίοδο εκείνη έρχονταν με τα πόδια και παιδιά στο Δημ. Σχολείο Αρωνιάδας


Μια υπεραιωνόβια Καστανιά – άγνωστη η ηλικία της – ήταν η αφορμή για μια ακόμη αναμνηστική φωτογραφία της όμορφης παρέας μας.

  Από τις Καστανιές μέχρι τον Αη-Λιά περπατήσαμε σε δρόμο που είχε ανοιχτεί από το Δασαρχείο για υλοτόμηση ή Καμίνια.


Βγαίνοντας στον Αη-Λιά στον αυχένα του Μακρυνόρους απολαύσαμε την υπέροχη θέα του Αμβρακικού κόλπου και πίσω τα Ακαρνανικά Όρη. Ο ορίζοντας από το σημείο αυτό απλώνεται μπροστά σου φτάνοντας μέχρι και τη Λευκάδα. Ο Μάρκος Πιστιώλης με 4Χ4 είχε καταφτάσει με δροσερά νερά και μας περίμενε στο σημείο αυτό. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει χωματόδρομος που ανεβαίνει από την Παυλιάδα περνάει από την Ξερακιά και συνεχίζει μέχρι και τον Άγιο Νικόλαο.

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Η διαδρομή αυτή απαιτεί κατάλληλο αυτοκίνητο 4Χ4 με αργό σασμάν (οπωσδήποτε) και έμπειρο οδηγό.

  Ο προφήτης Ηλίας (Αη-Λιάς) ένα μικρό παλιό εκκλησάκι στο σημείο δεν γνωρίζω την ακριβή χρονολογία κατασκευής του λειτουργεί κατά καιρούς από ντόπιους κατοίκους.

  Μετά την ξεκούραση κατηφορίσαμε(μαζεύοντας κάποιοι και ρίγανη)  προς τα Κουλούρια (κ’λούρια στη ντοπιολαλιά). Πριν φτάσουμε στα κ’λούρια τεράστιες πέτρες δημιούργησαν εντύπωση σε όλους και τις απαραίτητες φωτογραφίες.

Το παλιοκκλήσι άλλο ένα αξιοθέατο με άγνωστη ιστορία

  Τα  Κουλούρια ιστορικό σημείο για το χωριό μας, αφού υπάρχουν τα πέτρινα ίχνη  μεγάλου κυκλικού τείχους (η βάση του)  σε μέγεθος σταδίου. Κατά την αρχαιολόγο κ. Λεονταρίτη σε συνέδριο της ΕΒΕ στην Αμφιλοχία το 2008, για την περιοχή του ορεινού Βάλτου είπε ότι κατοικούνταν κατά την  Αρχαιότητα από τους Αγραίους. Κατά το 2ο μισό του 5ου αιώνα π.χ. -κατά τον Θουκιδίδη- στο έθνος των Αγραίων βασιλιάς ήταν ο Σαλίνθιος, ενώ τα όριά του ήταν μέχρι την Στράτο και την Αμφιλοχία. Κατά μήκος των  δύο ορεινών όγκων του Μακρυνόρους και του Βάλτου, που τα διασχίζει η κοιλάδα του Ινάχου, κυριαρχούσαν διάσπαρτες πόλεις σε στρατηγικά σημεία. Στο Μακρυνόρος στην Καστριώτισα, στην Φλωριάδα, στο Θεριακήσι, στο Λιαποχώρι, στον Αγ. Ιωάννη Σαρδινίνων και στη Βαρετάδα. Στην κοιλάδα του Ινάχου το Πατιόπουλο, ο Εμπεσός, το Χαλκιόπουλο, η Αρωνιάδα, το Μαρανέλι και η Μακριάδα, ενώ δύο ακόμα πόλεις βρίσκονταν στα σημεία που ενώνονταν η κοιλάδα του Ινάχου με τον Αχελώο, όπου είναι η Πετρώνα και η Αλευράδα. Κατά μήκος της δεξιάς όχθης του Αχελώου, συναντάμε μια σειρά οχυρωμένων θέσεων όπως Βρουβιανά, Μπλέτσι, Σακαρέτσι, και Παλιόκαστρο Τρικλίνου, που αποτελούσαν οχυρά ελέγχου του μέσου ρου του ποταμού. Η στρατηγική σημασία της χώρας των Αγραίων ήταν τεράστια από εμπορικής αλλά και στρατιωτικής άποψης καθώς ήλεγχαν όλα τα περάσματα από βορά προς Νότο και από Δύση προς ανατολή. Η κ. Λεονταρίτη είχε παρουσιάσει το χάρτη με τις πόλεις όπως ήταν σύμφωνα με τα ευρήματα, που είναι μεν λίγα όπως είχε πει, αλλά χαρακτηριστικά για να έχουμε μια τεκμηριωμένη άποψη.

  Εξηγήσαμε και αναφέραμε στην παρέα μας όλα τα παραπάνω, όπως τα είχαμε δημοσιεύσει στο τεύχος 6 της εφημερίδας μας «ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΙΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Έτσι λύθηκαν οι απορίες για κάποιους,  που είχαν ακούσει τα περί βασιλιά Αρώνιου και Αρωνιάδας και θεωρούσαν ότι ίσως πρόκειται περί μύθων.

  Συνεχίσαμε το τελευταίο κομμάτι του μονοπατιού μέχρι το εκκλησάκι της Παναγίας, όπου δροσιστήκαμε στη βρύση που έχει νερό από την πηγή στο κ’λούρια και ολοκληρώσαμε τη διαδρομή, περπατώντας στο χωματόδρομο μέχρι το σημείο που είχαμε αφήσει τα αυτοκίνητα.

  Μια ακόμη σήμανση μονοπατιού με ταυτόχρονη πεζοπορία ολοκληρώθηκε, η δεύτερη κατά σειρά, μετά την περσινή στο μονοπάτι των νερόμυλων (όπως το ονομάσαμε και τοποθετήσαμε και την καλαίσθητη πινακίδα στο δρόμο από Άγιο Μηνά προς Π. Χαλκιόπουλο).

  Μια ακόμη σήμανση με ταμπελάκια κόκκινα με άσπρη βούλα στο κέντρο, που μπορούν οι επισκέπτες – περιπατητές να ακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν χωρίς να χαθούν. 

  Τη διαδρομή κατέγραψε στο GPS ο ακούραστος Τάκης Μπούσγος και μπορείτε να την δείτε εδώ.

 


Τα έξοδα της αγοράς των υλικών σήμανσης πληρώθηκαν από το ταμείο του συλλόγου μας, ενώ αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες.

  Ευχαριστώ θερμά τον Χριστόφορο Καραγεώργο (πρόεδρο του ορειβατικού συλλόγου Κορίνθου) για τη συνεργασία στην επιλογή των μονοπατιών που επιλέγουμε κάθε χρόνο. Ευχαριστώ τον Μάρκο Πιστιόλη για την προσέλευσή του στον Αη-Λιά για τον ανεφοδιασμό μας, αλλά και τον καθαρισμό του μονοπατιού την Πέμπτη 11 Αυγούστου, μαζί με τον Χριστόφορο Καραγεώργο.

  Ευχαριστώ τον Φάνη Ριζογιάννη (Λιάκο) και τον Τάκη Μπούσγο που μαζί με τον Χριστόφορο Καραγεώργο, τοποθέτησαν τα ταμπελάκια σήμανσης και τον χρωματισμό των πετρών.

  Ευχαριστώ τον Οδυσσέα Προύντζο, που ετοίμασε τα σακίδια με παγοκύστες και νερά και μας έστειλε στον Αη-Λιά με το Μάρκο.

  Ελπίζουμε η Δημοτική αρχή, να αξιοποιήσει και να εμπλουτίσει με περισσότερα στοιχεία τα μονοπάτια, που με τόση χαρά και αγάπη για το χωριό μας αναδεικνύουμε, ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο κύριων αλλά και παράπλευρων μονοπατιών, που θα αποτυπωθεί σε χάρτη και θα αναρτηθεί σε κεντρικό σημείο του χωριού, αλλά και στο διαδίκτυο.

  Του χρόνου άλλο μονοπάτι προς σήμανση που ξεκινήσαμε από τώρα να το συζητάμε.

  Οψόμεθα!!!!!!

Δείτε πολλές φωτογραφίες παρακάτω:



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου